Paříž 2024

AktualityKomentáře nejsou povolené u textu s názvem Paříž 2024

V posledním dubnovém týdnu si výběr žáků druhého stupně vyrazil na poznávací zájezd do Paříže. V pondělí nás Paříž přivítala krásným ránem a my jsme se mohli kochat Eiffelovou věží zalitou sluncem. Den patřil také prohlídce akvária a příjemné procházce až k Place de la Concorde. Na každém kroku byly zřejmé přípravy na blížící se olympijské hry, které se letos v Paříž konají.

Úterní dopoledne jsme si užili plavbu po řece Seině na lodi zvané Bateaumouche. Během odpoledne jsme prošli pořádný kus města. Od Vítězného oblouku jsme sešli po ChampsElysées. Na každém rohu jsme obdivovali obchody těch nejluxusnějších značek. Po chvíli odpočinku v Tuilerijských zahradách jsme prošli kolem slavného muzea Louvre až ke slavné katedrále NotreDame. Ta je po požáru bohužel stále obestavena lešením a je na ni smutný pohled. Odtud jsme vyšli do Latinské čtvrti k nejstarší univerzitě Sorbonně a k Panthéonu, kde odpočívá řada slavných francouzských osobností.

Po výtečné francouzské snídani jsme ve středu ráno vyrazili směr zámek Versailles. Kaple, královské apartmány, Zrcadlový sál a přilehlé zahrady se snad nikdy neokoukají. Ze 17. století jsme se poté přesunuli do současnosti do moderní obchodní čtvrti La Défense, které dominuje oblouk La Grande Arche. Poslední středeční zastávkou se stala malebná pařížská čtvrť Montmartre. Na jejím vrcholu se nachází bazilika SacréCoeur a náměstí Place du Tertre, kde se scházejí malíři a karikaturisté. Kolem sedmé večerní jsme již čekali na autobus u slavného kabaretu Moulin Rouge, jemuž během následující noci upadly lopatky.

Ve čtvrtek už žáci nemohli ani dospat, jak se těšili, až je vypustíme do víru Disneylandu. Ten nabídl pět zábavních oblastí – ulici Main Street USA připomínající dětství Walta Disneye, kouzelný Fantasyland plný pohádkových postav a příběhů, Divoký západ Frontierland, Adventureland plný dobrodružství s Indiana Jonesem a kapitánem Sparrowem a Discoveryland, který fanoušky zavede do světa Star Wars. Nakonec jsme si chvíli odpočinuli v Disney Village, kde je řada obchodů a restaurací, a pak už nás čekal jen návrat domů.

Věříme, že si všichni zájezd užili a těšíme se na další zahraniční výjezdy.

Za kolektiv vyučujících J. Hodovancová

© 2016 ZŠ Janouškova 2 Brno | ZenSoft.cz