Zpráva 7. A z podzemí

AktualityKomentáře nejsou povolené u textu s názvem Zpráva 7. A z podzemí

Před vánočními prázdninami, přesně 20. 12. 2022, jsme se vypravili na naši další exkurzi, tentokrát do brněnského podzemí pod Zelným trhem.

Přivítal nás sympatický průvodce, který věděl spoustu zajímavostí o historii Brna. Takže už víme, že Brno bylo ve středověku moderně multikulturní: žili zde Češi, Němci, Židé, Italové (tehdy se jim říkalo Vlaši) a příslušníci severských národů.

Pak nás vedl chodbami labyrintu, ale jen jednou její částí, protože ta druhá je určena pro hráče únikovky (to si musíme vyzkoušet!). Byl to zvláštní pocit kráčet podzemím a uvědomovat si, že nad námi se procházejí lidé po „Zelňáku“.

Průvodce nás sem tam postrašil, někdy nás zavedl do slepé uličky, abychom se vzápětí ocitli u pranýře. Odvážný spolužák Dima se k němu nechal připoutat a okusil, jaké to je, když na něho dav lidí, tedy spolužáků, pokřikuje a spílá mu. A pak už zbývala klec pro blázny a useknutá hlava a šup, podzemí nás vyplivlo na vánoční trh. Ještě jsme si popovídali o tradici vánočního stromu, která je spojena se spisovatelem Rudolfem Těsnohlídkem (a s Brnem), poopravili tradiční údaje o zachráněné holčičce Lidušce, ukázali si, kde se nacházela redakce slavných Lidových novin, a taky ulička Václava Havla a…. pak konečně rozchod a trdelníky a jiné dobrůtky.

Milé vánoční Brno, rádi na tebe vzpomínáme!

Mgr. Bc. Thea Vieweghová

© 2016 ZŠ Janouškova 2 Brno | ZenSoft.cz